Ayı mantarı, Boletaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Latince adı Boletus edulis olan bu mantar en beğenilen mantarlardan biridir. Sote, makarna sosu, çorba, hatta çiğ olarak yenebilir.
Ayı mantarı, halk arasında “çörek mantarı” veya “bolet mantarı” isimleriyle de bilinmektedir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen ayı mantarının etli şapka kısmı, sap kısmından daha koyu renklidir. Islakken parlar ve hafif yapışkandır. Rengi değişken, kestane veya soluk kahverengidir.Ülkemizde yaygın olarak yetişen ayı mantarının şapka kısmı etlidir ve sap kısmından daha koyu renklidir. Ayı mantarının şapka kısmı 10-20 cm genişliğe ulaşır. Genel olarak şekli yarım küre biçimindedir.
Henüz kültürel olarak üretimi bulunmamaktadır. Pek çok ülkede bu türün kültürel şartlarda üretimleri üzerine çalışmalar yürütülmektedir. Bazı ülkelerde oldukça değerli bir mantar türüdür.
Ayı mantarı diğer tüm mantarlar gibi büyük bir kısmı sudan oluşan bir mantardır. Bu nedenle diyet yapanlar için önemli bir besindir. 100 gr ayı mantarı 20-40 arası kalori değerine sahiptir ve düşük yağ ve karbonhidrat değerleri içerdiği için kalp ve damar hastalarının tüketmesi tavsiye edilmektedir.